0:00 / 0:00

Duurzaamheid in actie: energierecuperatie bij FenekO Group

Bij FenekO Group zetten we ons volop in voor een duurzaam beleid. Dit jaar zijn we een stap verder gegaan door de energie van onze moffeloven terug te winnen, waardoor we ons steentje bijdragen aan een schonere omgeving.

Wat is een moffeloven?

Deze speciale oven wordt gebruikt bij het poederlakken van aluminium. Na het lakproces gaat het materiaal de moffeloven in, waar de poederlak op ongeveer 190 °C uitvloeit tot een laklaag. Zo verkrijgen we een sterke, duurzame verflaag die bestand is tegen beschadigingen.

Lees hier meer over de voorbehandeling: https://www.feneko.be/nl/nieuws/voorbehandeling


Maar wat gebeurt er met de restwarmte die vrijkomt tijdens dit proces?

De moffeloven is voorzien van een afblaasschoorsteen. Die zorgt voor de luchtverversing van de oven en voor de afvoer van rookgassen en vocht, en houdt daarnaast de oven op onderdruk. We hebben een systeem geïmplementeerd om deze restwarmte, 500 m3/u bij 230 °C, te benutten. Via lucht-waterwarmtewisselaars wordt de warmte van de rookgassen gebruikt om water te verwarmen. Met dit warme water verwarmen we vervolgens ons kantoor, refter en kleedkamers, en voorzien we de douches van sanitair warm water.

Hoe werkt dit systeem?

Eenvoudig gezegd: we hebben warmtewisselaars geïnstalleerd die de warmte van de rookgassen overdragen aan water in een opslagtank van 1500 l. Zodra de temperatuur van de rookgassen voldoende hoog is, wordt het systeem automatisch ingeschakeld. Door deze energierecuperatie kunnen we onze gasverwarmingsketel uitschakelen, waardoor we niet alleen geld besparen, maar ook onze CO2-uitstoot verminderen.

Maar dit is niet alles. We hebben het systeem ook van meetapparatuur voorzien om te controleren of we er in de toekomst nog meer gebruikers op kunnen aansluiten.

Het nut van deuren?

Door volautomatische deuren aan de in- en uitgang van de moffeloven toe te voegen, kunnen we de temperatuur in de oven constant houden. Dit stelt ons in staat om de temperatuur met enkele graden te verlagen, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook energieverspilling tegengaat.

Deze stappen tonen dat duurzaamheid bij FenekO Group niet alleen een doel is, maar een manier van denken die we actief nastreven. We zijn trots op onze bijdrage aan een groenere toekomst en blijven ons inzetten voor verdere verbeteringen op het gebied van duurzaamheid.